Mooi Wageningen organiseert op 26 mei bijzondere natuurontmoetingen

 Blauwborst. Foto: Mooi Wageningen
Blauwborst. Foto: Mooi Wageningen

 

Wageningen kent veel mooie landschappen met bijzondere natuurwaarden. Elk stukje natuur heeft een eigen verhaal. Tijdens Fête de la Nature staan een paar van deze verhalen centraal in de natuurontmoetingen die vereniging Mooi Wageningen zondag 26 mei organiseert. Iedereen is van harte welkom bij een of meer van deze ontmoetingen. Aanmelden graag, maar is niet verplicht.

PROGRAMMA ZONDAG 26 MEI

6.00 – 7.45 uur: Vroege vogelexcursie

De Wageningse Bovenpolder is het leefgebied van vele bijzondere vogels en de vroege ochtend is de beste tijd om deze te zien en te horen. Raoul Beunen neemt ons mee langs het ochtendkoor van kleine karekieten, blauwborsten, cetti’s zangers, tuinfluiters, rietgorzen, grasmussen, braamsluipers, koekoeken en vele andere zangers.  Start: Grebbedijk, ingang uiterwaarden tegenover Spijk/Bowlespark

7.45 – 8.00 uur: Koffie & thee

8.00 – 9.30 uur: Wakkere vogels

Onder leiding van Nico de Koning, werkzaam bij Stichting Ark, gaan we op pad door de Wageningse uiterwaarden om meer te leren over de mogelijkheden van natuurontwikkeling in de Nederlandse uiterwaarden. We krijgen antwoord op vragen als “wat is de meerwaarde van een nevengeul?”, “hoe verrijken stieren de biodiversiteit?” en “wat maakt de Wageningse uiterwaard zo bijzonder vergeleken met andere uiterwaard gebieden?”. En met een beetje geluk komen we ook de ingenieur van de natuur, de bever, tegen. Start: Grebbedijk, ingang uiterwaarden tegenover Spijk/Bowlespark

9.30 – 10.30 uur: Natuurcompensatie Nudepark II

Door alle commotie over de Pandaparkeerplaats en de fouten op Nudepark II zie je al snel over het hoofd dat er aan de westkant van Wageningen ook nieuwe natuur is ingericht als compensatie voor het nieuwe bedrijventerrein. Hanita Zweers zal ons wijzen op de bijzondere natuurwaarden en goede en minder goede manieren om natuurinclusief te ontwikkelen. Start: tegenover het Huppelpad en Lawickse Allee 196.       

11.00 – 12:30 uur: Wandeling langs de levensaders van Noordwest.

Onder leiding van Henk Kloen, allround ecoloog, verkennen we de weteringen die door Noordwest lopen, en wat ons dit oplevert aan bloeiende planten in en langs het water, en insecten die hierop af komen. Zelfs op de stenen kades duiken soms bijzondere planten op. We sluiten af met een klein groen hapje. Start: Hoek Huszarlaan-Weteringsteeg.

Aanmelden

Meegaan op excursie kost je niets. Wil je je vooraf aanmelden, mail ons dan op info@mooiwageningen.nl. Ben je nog geen lid? Dan is dit een mooie gelegenheid om lid te worden: vul het aanmeldingsformulier in op onze website.