3 november natuurwerkdag op de Wageningse berg, iets voor jou?

natuurwerkdag 1.jpg

Op zaterdag 3 november is de landelijke Natuurwerkdag. In Wageningen gaan vrijwilligers aan de slag met onderhoud van grafheuvels en herstel van een heideveldje op de Wageningse Berg. Iedereen is welkom. Ervaring is niet nodig, wel zin om de handen uit de mouwen te steken.

In Wageningen kun je op de natuurwerkdag kiezen uit verschillende werkzaamheden:

  • Enkele grafheuvels uit de IJzertijd opschonen en weer beter zichtbaar maken in het landschap. Ze zijn overgroeid en als de plantenwortels te lang worden tasten ze de resten in de grafheuvel aan. Daarnaast struiken en braam wegknippen en de wortels uitspitten als die niet te diep zitten.

  • Op een heideveldje, een eindje verderop in het bos: boompjes op de hei verwijderen zodat de heide niet overgroeid raakt. Dit heideveldje is belangrijk voor bijen, vlinders en andere insecten. En er worden regelmatig zandhagedissen op het heideveldje gezien, een bijzondere hagedis die we graag willen behouden. Deze hagedis legt eieren in kaal zand tussen de heide. Daarom gaan we op het heideveldje met de schop stukjes gras afplaggen (bovenste laag er af halen).

Programma

We starten om 10.00 uur met een korte uitleg en het uitdelen van gereedschap en handschoenen. Daarna gaat iedereen aan de slag. Om 13.00 uur is er gratis soep voor iedereen. Tijdens die pauze krijg je bovendien meer uitleg over de cultuurhistorie van dit unieke gebied en over de zandhagedis. Daarna wordt doorgewerkt tot circa 15.30 uur. Je kunt ook een deel van de dag komen.

Doe mee en meld je aan

Meld je vooraf aan via natuurwerkdag.nl (locatie Wageningse Berg). Wij zorgen voor gereedschap, handschoenen en soep. Ook kinderen met hun ouders kunnen meehelpen. Het is een leuke manier om kennis te maken met landschapsbeheer in je omgeving.

We organiseren de natuurwerkdag op de Wageningse Berg in samenwerking met Landschapsbeheer Zuidwest-Veluwe en de landgoedwerkgroep Oranje Nassau’s Oord.

Locatie

De werklocatie is te vinden in het bos op de Wageningse Berg langs de weg Wageningen-Renkum (N225). De grafheuvels liggen tegenover Ritzema Bosweg 124 (eerst de N225 oversteken en dan het bos in bij het spandoek). Er is hier geen parkeerruimte dus kom op de fiets of parkeer aan de Scheidingslaan.

Mooi Wageningen