15 en 22 september natuurexcursies in Wageningse uiterwaarden

icarus blauwtje2_1200x.jpg

In september organiseren we in samenwerking met de KNNV twee natuurexcursies in de Wageningse uiterwaarden. Op zaterdag 15 september een vogelexcursie, op zaterdag 22 september een vlinder- en libellenexcursie. Iedereen is van harte welkom om mee te wandelen en de unieke natuurwaarden in het gebied te ontdekken.

De Wageningse Bovenpolder tussen de Grebbedijk en de Nederrijn is een bijzondere uiterwaard met unieke natuurwaarden. De biodiversiteit is hoog en er komen diverse bijzondere soorten voor. Het is bij vele Wageningers geliefd als een dichtbijgelegen wandelgebied en bij vorst een prachtige plek om te schaatsen.

Inrichting en beheer

Mooi Wageningen maakt zich dan ook hard voor de bescherming en verdere ontwikkelingen van de natuur en -landschapswaarden in dit gebied. Speciale aandacht gaat daarbij uit naar een goede inrichting en het beheer. Plannen om er in combinatie met de verzwaring van de Grebbedijk ruimte te creëren voor allerhande watersportactiviteiten zullen op de natuur- en landschapswaarde bijvoorbeeld negatieve gevolgen op hebben.

Natuurwaarden

De aanwezige natuurwaarden worden met enige regelmaat in kaart gebracht door vrijwilligers van de Wageningse afdeling van de KNNV (Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging). Ook in 2018 is dat gebeurd.

De Vogelwerkgroep en de Veldgroep vlinders en libellen van de KNNV willen iedereen die daar belangstelling voor heeft graag iets laten zien van de natuurlijke rijkdom van dit gebied. Daarom organiseren zij in september twee excursies.

Vogels, vlinders, libellen

Onder leiding van mensen die het afgelopen jaar hebben geïnventariseerd, is er vogelexcursie op zaterdag 15 september. Een week later, op zaterdag 22 september, is de vlinder- en libellenexcursie.

Praktische informatie

De excursies starten om 14.00 uur en zullen afhankelijk van het weer anderhalf tot twee uur duren. Verzamelpunt is het toegangshek tot de Bovenpolder bij de Grebbedijk, tegenover het Spijk. Dit punt zal worden gemarkeerd met een vlag van Waterschap Vallei & Veluwe.

foto: Basvb (wikimediacommons)

foto: Basvb (wikimediacommons)

Iedereen is van harte welkom om mee te wandelen, te genieten van de natuur en meer te horen over de plannen voor de toekomst van dit gebied.

Mooi Wageningen