Wageningen uitgeroepen tot groenste gemeente

Wageningen is op 20 september uitgeroepen tot de groenste stad van Nederland. Een belangrijk pluspunt van de gemeente in de Nationale Groencompetitie was het grote aantal groene burgerinitiatieven.

Aan de Groencompetitie Entente Florale deden vier gemeenten mee. Naast Wageningen waren dit Edam-Volendam, Huizen en Leiderdorp. De competitie heeft als doel aandacht voor groen te vragen en het laten zien dat een vitale groene stad goed is voor economie, sociale en maatschappelijke zaken.

Onder meer bloemrijke bermen helpen de biodiversiteit in de stad te verhogen.

Onder meer bloemrijke bermen helpen de biodiversiteit in de stad te verhogen.

Lof voor groene organisaties

Met deze eerste prijs krijgen de gemeente Wageningen en de lokale groene organisaties lof voor de samenwerking die op tal van groene onderwerpen gezocht wordt. Dit zorgt voor mooie resultaten zoals de buurttuinen, gezamenlijk ecologisch beheer van bermen, gazons en speelvelden.

Wethouder Dennis Gudden, verantwoordelijk voor het groenbeleid, noemde in een persbericht van de gemeente de prijs “een enorm compliment voor alle mensen en organisaties die zich in Wageningen sterk maken voor, groen, natuur en landschap”.

Ambities omzetten in daden

De komende jaren is het van belang om alle groene ambities om te zetten in daden. Het coalitieakkoord biedt daarvoor diverse aanknopingspunten. Verder kan Wageningen zich bijvoorbeeld aansluiten bij de Green Deal Stedelijke Natuur, die helpt bij het creëren van nieuwe stedelijke natuur: biodiverser, klimaatadaptiever en aantrekkelijker voor jong en oud. Een onderzoek van studenten van de WUR laat zien hoe de ecologische waarde van Wagenings groen verbeterd kan worden.

 

Mooi Wageningen