Burgerinitiatief slaagt: 4 ton voor aankoop natuur in Binnenveld

Binnenveld - foto PJ

Wat in 2015 begon als een vernieuwend idee, wordt dit jaar werkelijkheid: burgers die natuur aankopen en gaan beheren. Dankzij crowdfunding heeft Stichting Mooi Binnenveld 400 duizend euro bij elkaar gekregen voor de aankoop van 50 hectare natuur in de Binnenveldse Hooilanden. Vereniging Mooi Wageningen stond aan de basis van het plan voor dit natuurgebied en Stichting Mooi Binnenveld.

Op oudjaarsdag werd het streefbedrag bereikt, na 1,5 jaar crowdfunding. Inwoners van Wageningen, Bennekom, Ede, Veenendaal en Rhenen kochten samen voor 235 duizend euro aan certificaten. Daarnaast waren er bijdragen van fondsen (105 duizend euro) en een subsidie van 60 duizend euro van de gemeente Wageningen.

Initiatief van Mooi Wageningen

In 2015 diende vereniging Mooi Wageningen zich aan als gegadigde voor aankoop van grond in het Binnenveld en bij de provincie aangegeven hier natuur te willen beheren. Ook Staatsbosbeheer en ANV Het Binnenveld hadden dat gedaan. De provincie Gelderland vroeg daarop de drie partijen om gezamenlijk een plan te maken voor ontwikkeling van een nieuw natuurgebied ‘de Binnenveldse Hooilanden’. Deze inrichtingsschets werd in juni 2016 aangeboden aan de provincie Gelderland.

Op basis van deze schets zorgen provincie Gelderland en Waterschap Vallei en Veluwe voor de inrichting van 300 hectare nieuwe en bijzondere natuur. Om een en ander in goede banen te leiden, werd eind 2016 Stichting Mooi Binnenveld opgericht.

Verantwoordelijkheid nemen voor je omgeving

IMG_20180511

Vereniging Mooi Wageningen ontving in 2016 de Gelderse Pauwenveer van de Commisaris van de Koning en het Prins Bernhard Cultuurfonds Wageningen voor haar initiatief om met burgers ‘topnatuur’ te realiseren in het Binnenveld. ‘Een geweldig voorbeeld van de wijze waarop burgers verantwoordelijkheid kunnen nemen voor hun eigen omgeving’, noemde de jury ons initiatief destijds.

Op de website van Mooi Binnenveld vind je meer informatie over de inrichting en beheer van natuur in het Binnenveld.

Mooi Wageningen