Jonge elzen langs fietspad Droef alweer verhakseld

Eén van de zeker 15 jonge elzen die alweer zijn gesneuveld.

Eén van de zeker 15 jonge elzen die alweer zijn gesneuveld.

Vorig voorjaar feestelijk geplant, afgelopen week rücksichtslos weggeklepeld. De meeste jonge elzen langs fietspad Droevendaalsesteeg zijn alweer gesneuveld bij het ‘bermbeheer’.

Alsof we het wisten eindigden we vorig jaar ons bericht met de alinea:

De jonge elzen werden vorig jaar nog feestelijk geplant…

De jonge elzen werden vorig jaar nog feestelijk geplant…

Het planten van de nieuwe elzen is het begin van herstel van het beeld van de Droevendaalsesteeg. Mits de boompjes niet worden weggeklepeld door de volgende slecht geïnstrueerde aannemer...”

De boompjes werden vorig jaar op Boomfeestdag (maart 2018) geplant door leerlingen van de Margrietschool samen met verantwoordelijk wethouder Dennis Gudden. De aanplant was een uitkomst van overleg tussen gemeente Wageningen, NIOO en Mooi Wageningen over een beter beheer van de bomen en de steeg als geheel.

Slecht beheer

Aanleiding was het slechte beheer van oude elzenstobben, waarvoor we herhaaldelijk aan de bel hadden getrokken. De zeer oude elzen waren in 2011 afgezet zodat de bomen opnieuw konden uitlopen en verjongen. Eén keer per 10-25 jaar afzetten is gebruikelijk beheer voor elzen. De gemeente presteerde het echter om de stobben in zeven jaar tijd maar liefst vier keer te laten klepelen of afzagen, ook in november 2017 weer. Dit gebeurde ondanks het feit dat wij elke keer waarschuwden dat de bomen hierdoor doodgaan.

Weinig verbetering

Langs de Droevendaalsesteeg staan op twee plaatsen nog bosanemonen. Elders zijn ze verdwenen door machinaal slootbeheer, het berijden van de bermen met zware machines, en het opbrengen van grond. De afspraak was dat de gemeentelijke diensten ook voorzichtiger zouden omgaan met de bermen en slootkanten, inclusief de bosanemonen. Maar we zien nog weinig verbetering. Te weinig. Zo werd in juni ook ineens bloeiende bermen op de Nijenoord Alle kaal gemaaid.

Mooi Wageningen