Snoeien en takkenrillen maken op Natuurwerkdag

Op de landelijke natuurwerkdag, zaterdag 7 november, organiseren Mooi Wageningen, Landschapsbeheer Zuidwest Veluwe en de landgoedwerkgroep Oranje Nassau’s Oord een gezamenlijke werkdag op Oranje Nassau’s Oord. Op het landgoed zijn extra handen voor snoeiwerkzaamheden en het maken van takkenrillen welkom. De activiteit is ook geschikt voor kinderen. Help mee en meld je vooraf aan.

I.v.m de aangescherpte coronamaatregelen is deze activiteit afgelast. Toch iets doen? Doe mee aan de actie #natuurinjetuin

Landgoed Oranje Nassau’s Oord werkt aan verhogen van de variatie in plantengroei (biodiversiteit). Daarom staat de werkdag in het teken van het verwijderen van jonge uitlopers van de Amerikaanse eik. Deze boomsoort kan het bos snel overheersen en eenvormig maken. Door het weghalen krijgt de ondergroei meer licht en kans om zich te ontwikkelen.

Van de geknipte en gezaagde takken maken we rillen (takkenhopen). Hierin kunnen vogels, muizen en insecten nestelen. Ook slepen we een deel naar de historische wildwal die door het bos loopt.

Natuurwerkdag 7 november 2020 Wageningen
Jonge Amerikaanse eik. Foto: Katje Schulz (CC BY 2.0)

Programma natuurwerkdag 7 november

De natuurwerkdag duurt van 10.00 tot 15.00 uur. Je kunt ook een deel van de dag komen. Graag vooraf aanmelden via de website van de natuurwerkdag.

Om 10.00 uur starten we bij de werkschuur met een korte uitleg en het uitdelen van gereedschap en handschoenen. Daarna lopen we het bos in en gaat ieder aan de slag. Tussendoor drinken we koffie of thee en bij de middagpauze is er gratis soep voor iedereen.

Locatie werkschuur: Kortenburg 5, 6704 AV Wageningen. Bekijk de route.

RIVM-richtlijnen

We werken volgens het coronaprotocol van de Rijksoverheid. Dat houdt in dat je op minstens anderhalve meter afstand van anderen werkt en pauzeert. Wij zorgen voor schoongemaakt gereedschap en letten op de veiligheid. Neem eigen werkhandschoenen mee als je die hebt, anders krijg je die van ons. Neem zelf koffie/thee en lunch mee, en een mok voor de soep.

eikels amerikaanse eik, natuurwerkdag mooi wageningen
Eikels Amerikaanse eik. Foto: Andreas Rockstein (CC BY-SA 2.0)

Maak kennis met drie groene landschapsorganisaties

Heb je nog niet eerder meegewerkt in het landschap? Deze Natuurwerkdag is ook een prachtige manier om kennis te maken met de drie organisaties die deze natuurwerkdag organiseren: Mooi Wageningen, Landschapsbeheer Zuidwest Veluwe en de landgoedwerkgroep Oranje Nassau’s Oord.

Op 7 november organiseren ook landgoed De Lieskamp en Arboretum Oostereng een natuurwerkdag.

Meer informatie

Voor meer informatie kun je contact opnemen met de locatieleider Aleid van der Kolk (ak@verrasjezelf.nl, tel. 0610499451) of de provinciale coordinator Saskia Bemer (s.bemer@landschapsbeheergelderland.nl, 026-3537444)

Natuurwerkdag Mooi Wageningen