Mooi Wageningen winnaar Gelderse Pauwenveer!

 Van links naar rechts: Hans Brons, Rob Janmaat, Bas van Vliet, Patrick Jansen en Hugo Hoofwijk
Van links naar rechts: Hans Brons, Rob Janmaat, Bas van Vliet, Patrick Jansen en Hugo Hoofwijk

Mooi Wageningen is winnaar van de Gelderse Pauwenveer van het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland. Een grote eer voor onze vereniging, die dit jaar 15 jaar bestaat. Op 18 november ontving voorzitter Patrick Jansen de prijs (25.000 euro en een beeld van kunstenaar Ronald Tolman) uit handen van de Commissaris van de Koning, de heer Cornielje. Een belangrijke reden om Mooi Wageningen de prijs toe te kennen is het burgerinitiatief om natuurgebied te ontwikkelen langs de Grift in het Binnenveld. 

De prijs wordt tweejaarlijks toegekend aan de organisatie die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied natuur in de provincie Gelderland. De prijs is ingesteld op initiatief van de Commissaris van de Koning in samenwerking met het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland.

Volgens de jury verdiende Mooi Wageningen de prijs vooral met haar initiatief om met burgers ‘topnatuur’ te realiseren in het Binnenveld. Het gaat om hooilanden met een grote rijkdom aan zeldzame planten, ooit algemeen in de Gelderse Vallei maar tegenwoordig extreem zeldzaam. 

De jury noemt het “een geweldig voorbeeld van de wijze waarop burgers verantwoordelijkheid kunnen nemen voor hun eigen omgeving. Een prijzenswaardig burgerinitiatief dat veel in beweging heeft gebracht, waar veel draagvlak mee is verkregen en wat een geweldige bijdrage zal leveren aan het behoud van natuur en landschap in Gelderland. Een super initiatief met een super resultaat in het vooruitzicht.”

Naast Mooi Wageningen zijn ook Stichting Boerderij Lingezegen en Stichting Renkums Beekdal winnaars. Zij kregen beiden een bedrag van € 5.000.

Lees hieronder het jury rapport:

 Beeld van Kunstenaar Ronald Tolman
Beeld van Kunstenaar Ronald Tolman