Teveel bomenkap in de Uiterwaarden

 De majestueuze meidoorn, enkele dagen voor Rijkswaterstaat hem kapte, ondanks protest op  Twitter.
De majestueuze meidoorn, enkele dagen voor Rijkswaterstaat hem kapte, ondanks protest op Twitter.

Mooi Wageningen heeft geprotesteerd tegen de kap van bomen en struiken in de Wageningse Bovenpolder, het uiterwaarden-natuurgebied direct bij de stad. Onder de naam “Programma Stroomlijn” laat Rijkswaterstaat daar de begroeiing in de stroombaan verwijderen om de doorstroming van het water te versnellen. 

Hoewel de afspraak was dat monumentale en beeldbepalende bomen zouden worden gespaard, is het in Wageningen – en ook elders in Nederland – misgegaan. Zo werd een prachtige vrijstaande stokoude meidoorn aan het havenhoofd bij de grond afgezaagd, en werd een 300 meter lange rij bomen die de havenindustrie afschermde geheel weggehaald in plaats van uitgedund. Ook op andere plekken zijn veel meidoorns verdwenen en werden spannende bosjes met de motorzaag ‘uitgekleed’. 

Dankzij protesten van Mooi Wageningen konden twee prachtige oude wilgen langs de oostelijke nevengeul alsnog worden gespaard. Ook gaat Rijkswaterstaat een bomenrij terugplanten, in overleg met de gemeente Wageningen en Mooi Wageningen. 

Verder beloofde Rijkswaterstaat alle plannen elders in Nederland te zullen nalopen op mogelijke soortgelijke gevallen. Toch verschijnen op Twitter nog dagelijks berichten over beeldbepalende bomen die toch worden gekapt.

Naar aanleiding van onze acties heeft PvdA-kamerlid Lutz Jacobi de Minister van Infrastructuur en Milieu gevraagd het programma Stroomlijn stil te leggen.

Mooi Wageningen vindt dat Rijkswaterstaat rigoreus en harteloos te werk gaat, en vindt dat er nog genoeg ongebruikte mogelijkheden zijn om hoogwaterveiligheid op een natuurvriendelijke manier te vergroten.

De zaak trok de aandacht van de Gelderlander, Omroep Gelderland en Hart van Nederland.

 Voorzitter Patrick Jansen in Hart van Nederland. Klik om het programma terug te zien.
Voorzitter Patrick Jansen in Hart van Nederland. Klik om het programma terug te zien.

Hart van Nederland: Foutje bedankt! Aannemer kapt per ongeluk teveel bomen.

De Gelderlander: Aannemer kapt veel te veel bomen in Wageningse uiterwaarden

De Gelderlander: Majestueuze meidoorn ten onrechte gekapt in Wageningse uiterwaarden