Windmolens

De mogelijke plaatsing van windmolens zorgde jarenlang voor veel discussie en liet de inwoners van Wageningen en de leden van Mooi Wageningen niet onberoerd. 

8 oktober 2014

WINDMOLENPARK UITERWAARDEN AFGEBLAZEN

Het windmolenpark in de Uiterwaarden en het geplande referendum is afgeblazen meldt De Gelderlander: 

Het plan voor de bouw van maximaal 4 windturbines in de uiterwaarden bij het havenkanaal in Wageningen is van de baan. Rijkswaterstaat zegt niet mee te kunnen werken aan het initiatief. Belangrijk punt daarbij is de veiligheid bij hoogwater die zou worden belemmerd door de komst van de windmolens. Zonder vergunning van Rijkswaterstaat is de komst van windmolens onmogelijk. Het gemeentebestuur van Wageningen kan niet anders dan het aangekondigde referendum over windmolens op deze plek intrekken. De provincie Gelderland had juist aangegeven mee te werken aan het plan. Binnen Wageningen was er de nodige weerstand tegen windmolens op deze locatie“.

Voor Wageningen is het groot nieuws omdat er heel lang gesproken is over geschikte locaties. Ondanks dat verschillende organisaties grote bezwaren hadden tegen het plan om Windmolens te plaatsen in een waardevol natuurgebied dicht bij de rijn en stad is er eerder toch besloten om een referendum te houden onder Wageningers. Dit referendum is na bezwaar van Rijkswaterstaat vanwege de waterveiligheid nu van de baan. Het is nog onduidelijk of de gemeente verder gaat zoeken naar wéér een nieuwe locatie. Het lijkt er op dat de plaatsing van windmolens in de gemeente Wageningen op zijn minst forse vertraging gaat oplopen en dat de doelstelling om klimaatneutraal te worden in 2030 lastig wordt. 

Mooi Wageningen heeft zich altijd kritisch opgesteld over het plaatsen van grote windturbines in de Wageningse landschappen omdat dit natuur en landschapswaarden aantast. 

Standpunt Mooi Wageningen

Mooi Wageningen heeft altijd het standpunt gehad dat de plaatsing van windmolens an sich goed is, maar dat het de natuur en het landschap niet te veel mag schaden. Voor Wageningen is dit een lastig dilemma omdat er weinig ruimte is om grote windturbines goed in te passen.

Wij zijn altijd in gesprek gebleven over mogelijke plaatsing van windmolens binnen de gemeentegrenzen, maar hebben ook voorzien dat veel potentiële locaties niet geschikt zijn voor de plaatsing van grote windturbines. Op de Wageningse Berg, in de Uiterwaarden en in het Binnenveld is de schade voor natuur en landschap te groot. De leden van Mooi Wageningen hebben dat in oktober 2012 in een speciale windmolen-ALV vastgesteld.

Minder bezwaar hebben we tegen de plaatsing van windmolens langs het Havenkanaal en de Mansholtlaan waar de schade voor landschap en natuur minder groot zal zijn. Maar ook daar is het van belang dat de molens goed ingepast zouden worden.