Zwarte populieren geplant bij steenfabriek

 Aanplant van een zwarte populier bij steenfabriek de Bovenste Polder. Foto: Mooi Wageningen
Aanplant van een zwarte populier bij steenfabriek de Bovenste Polder. Foto: Mooi Wageningen

 

Dinsdag 26 november zijn er vijf zwarte populieren geplant bij steenfabriek de Bovenste Polder in Wageningen. Dit ter compensatie van in maart onterecht gekapte bomen en bosschages op deze plek.

De onderhoudsaannemer van Rijkswaterstaat had in maart ter hoogte van de steenfabriek de Bovenste Polder per ongeluk een aantal bomen en bosschages gekapt die niet hadden mogen verdwijnen. Rijkswaterstaat, gemeente Wageningen, Mooi Wageningen en de beheerder van de steenfabriek hebben daarna gekeken hoe de schade zoveel mogelijk hersteld kan worden.

Compensatie

Tijdens dat overleg is afgesproken om op de betreffende locatie vijf nieuwe bomen te planten en ter compensatie ook nog elders in de gemeente vijf bomen. De nieuwe bomen bij de steenfabriek zijn op dinsdag 26 november in de grond gezet. De andere bomen komen waarschijnlijk langs het Nieuwe Kanaal te staan.

Inlandse soort

De nieuwe bomen zijn zwarte populieren. Daar is bewust voor gekozen. De zwarte populier is een inlandse soort die traditioneel langs de grote rivieren voorkomt, maar op heel veel plaatsen is verdwenen. De boom kan meer dan 300 jaar oud worden. Het is een waardplant voor vele insecten en vlinders. Bomen die vlak langs de rivier staan en hun schaduw op het water kunnen werpen, creĆ«ren een microklimaat waar tal van soorten van profiteren.

  

Karakter

Daarnaast geven deze bomen karakter aan het rivierlandschap. Om redenen van waterveiligheid zijn veel bomen die vlak langs de rivier staan echter verdwenen. Rijkswaterstaat wil voorkomen dat opgaande begroeiing een belemmering vormt voor de doorstroming van het water.

De geplante populieren zijn nog jong. Het zal dan nog even duren voordat de bosschages bij de steenfabriek weer in volle glorie zijn hersteld. Maar in tijden waarin er op zoveel plaatsen bomen sneuvelen is elke nieuwe boom er een.