Gelders Arcadië bedreigd door recreatiedruk

Vijf dorpen in ’t Groen, Mooi Wageningen, KNNV Wageningen en Behoud Historische Landgoederen Oostelijke Veluwezoom roepen in een open brief terrein-beherende organisaties op handhavend op te treden tegen verstorende activiteiten in de natuur op de zuidelijke Veluwezoom. Het gaat met name om mountainbikers die zich buiten het voor hen bestemde parcours begeven, honden die onaangelijnd loslopen waar dat niet is toegestaan en wandelaars die buiten de paden de rustgebieden van wild ingaan.

Verstoring

De zuidelijke Veluwezoom van Wageningen tot Dieren, ook wel het Gelders Arcadië genoemd, is grotendeels Natura-2000 gebied. Een van de mooiste gebieden van Nederland, met een zeer hoge rijkdom aan planten en dieren. Door de coronaperikelen zoeken nu veel meer mensen dan vroeger hier hun ontspanning in de open lucht. Dit leidt tot verhoogde verkeersdruk en tot ernstige verstoring van de natuur. Wild laat zich verjagen, reptielen en amfibieën worden platgereden en is er bodemerosie.

Handhaving

Het is de plicht van terrein-beherende-organisaties bij overtredingen handhavend op te treden. De provincie Gelderland kan hiervoor uit het coronanoodfonds tijdelijk extra geld beschikbaar stellen.

Verder is het van belang dat terrein-beherende-organisaties niet langer meewerken aan maatregelen die tot een hogere druk op de natuur leiden. Denk hierbij aan de aanleg van nog meer parkeerplaatsen en mountainbikeroutes en het afsluiten van kwetsbare natuurgebieden voor mountainbikers.

Download hier open brief

In de media: De Gelderlander en Twitter