Zitstokken voor ijsvogels. Wie wint een appeltaart?

Vaak kom ik langs het Nieuwe Kanaal ten westen van Wageningen. Het is een diepliggend kanaal, met ondiep stromend water. In eerdere winters zag ik daar regelmatig een ijsvogel, maar afgelopen winter niet.

Vooral als het vriest komt hij er graag naartoe, omdat het stromende water niet gauw bevriest. Vis zit er vast wel, want er zitten regelmatig blauwe reigers, aalscholvers en soms een dodaars. Misschien was de strenge vorst in februari vorig jaar teveel voor onze lokale ijsvogels. Volgens http://www.waarneming.nl is de ijsvogel de afgelopen maanden niet gezien langs het Nieuwe kanaal. Hij wordt het meest gezien in de uiterwaarden, maar ook wel in de bebouwde kom van Noordwest. Ook is duidelijk dat er in de winter meer waarnemingen zijn in de bebouwde kom. In de broedtijd hij zit bijna uitsluitend in de uiterwaarden, waar hij kan nestelen in rivieroevers en wortelkluiten van omgevallen bomen.

Als er een tak uit de bomen het kanaal in is gewaaid, dan gebruikt de ijsvogel die graag als zitplaats. Maar die takken worden regelmatig opgeruimd. Het leek me dat het Nieuwe Kanaal veel aantrekkelijker kan worden voor de ijsvogel als er betere zitplaatsen zijn. Ik heb contact gezocht met het waterschap of ik er zitstokken zou kunnen plaatsen. Het duurde even voordat het tot een overleg kwam, maar dan gelijk ook met drie medewerkers ter plaatse. Een zitboom of -struik vinden ze hier niet handig omdat er bij hoge waterstand allerlei troep in kan blijven hangen. Maar af en toe een stok vonden ze een goed plan.

Met wat snoeihout uit de tuin kon ik dat gemakkelijk regelen. Zo kun je nu tien stokken laag langs het water vinden. Hoeveel de ijsvogel ze gaat gebruiken moet blijken. Als het lukt is het mooi in het oog van de vele wandelaars die hier langskomen. De eerste die mij een foto stuurt met een ijsvogel op een tak langs het Nieuwe Kanaal krijgt van mij een appeltaart. Ik ben benieuwd!

Geplaatst in de Gelderlander 16 maart 2022

Lees verder over Kloenstebuiten

Zitstokken voor ijsvogels – wie wint een appeltaart?